Makové rezy
Potrebujete:
400 g hladkej múky
1 kocka droždia
100 g kryštálového cukru
100 ml mlieka
soľ
1 vajce
100 g masla
Plnka:
500 ml mlieka
400 g mletého maku
1 balíček vanilkového pudingu
150 g kryštálového cukru
soľ
80 g masla
100 g hrozienok
Krém:
250 ml mlieka
pol balíčka vanilkového pudingu
50 g masla
3 vajcia
4 lyžice kryštálového cukru
Postup:
- Z droždia, lyžičky cukru, lyžice múky a vlažného mlieka pripravíme kvások. Zvyšnú múku preosejeme do misy, pridáme soľ, cukor, vajcia, vykysnutý kvások a maslo. Vymiesime hladké nelepivé cesto, zakryjeme a necháme vykysnúť.
- Na plnku dáme do hrnca mlieko a privedieme ho do varu. Prisypeme mak spolu s pudingom, cukrom a so štipkou soli. Krátko povaríme. Potom pridáme maslo, necháme rozpustiť, vmiešame hrozienka a odstavíme. Na krém uvaríme z mlieka a pudingu hustý krém, v ktorom rozpustíme maslo. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do studeného krému zašľaháme žĺtky. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do krému.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme a vyložíme ním plech. Na cesto nanesieme makovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme. Nakoniec navrch nanesieme krém. Pečieme zhruba 40 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia.