Rizoto s kurkumou a krevetami
Potrebujeme
- 300 g ryže Arborio
- 200 g kreviet olúpaných a očistených
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 pohár suchého bieleho vína
- 1 lyžička kurkumy
- 2 lyžice olivového olej
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- soľ a čierne korenie
- 2 lyžice masla
- čerstvý petržlen na ozdobenie
Postup
V panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým nezmäknú. V tejto fáze pridáme ryžu a premiešame. Prilejeme pohár bieleho vína a počkáme, kým sa väčšina tekutiny odparí. Potom pridáme lyžičku kurkumy a opäť dobre premiešame. Postupne pridávame vývar, približne jednu šálku naraz. Počkáme, kým ryža vstrebe väčšinu vývaru, než pridáme ďalší. Kým ryža mäkne, na druhej panvici orestujeme krevety s trochou olivového oleja, so soľou a s čiernym korením. Keď sú hotové, odložíme ich bokom.K uvarenej ryži pridáme orestované krevety, maslo a nastrúhaný parmezán. Premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Na záver ochutíme soľou a korením podľa potreby a posypeme čerstvým petržlenom.