Červená repa, cibuľa či kurkuma – tieto potraviny možno ani teraz nechýbajú vo vašej kuchyni. Urobte si teda generálku pred Veľkou nocou a zafarbite nimi aspoň zopár vajíčok. Je to jednoduché a lacné. Ako na to?

1. Vajíčka najskôr dobre odmastite. Postačí vám handrička, ktorú namočíte do octu a vajíčko ňou pretriete.

2. Vajíčka varte spolu s vybranou potravinou aspoň desať minút. Po uvarení ich nechajte v odvare dlhšie, pokojne aj hodinu – farby budú sýtejšie.

3. Ak chcete zafarbiť vajíčka v odvare z korenín, pridajte do hrnca lyžicu octu. Farby lepšie vsiaknu do škrupiny.

4. Môžete vytvoriť aj rôzne vzory – pritlačte na vajíčko napríklad trojlístok ďateliny a pevne previažte gázou. Po uvarení v prírodnom odvare vám na vajíčku zostane svetlejšia stopa po trojlístku.

5. Do gázy môžete s vajíčkom zaviazať i kúsky cibuľových šupiek – po uvarení zostane na škrupine zaujímavá farebná mozaika v odtieňoch od svetlej žltej až po tmavú oranžovú.

6. Keď sú už vajíčka uvarené a zafarbené, umyte ich v studenej vode a osušte. Na záver ich pretrite ešte servítkou s trochou masla. Budú sa pekne lesknúť.

Foto: Archív

Vyberte si farbu

Hnedá: odvar z cibuľových šupiek
Žltá: kurkuma
Oranžová: čaj alebo káva
Červená: odvar z červenej zeleniny
Ružová: šťava z červenej repy
Fialová: odvar z červenej kapusty
Zelená: odvar zo špenátu