Jahodová torta so snehom

Jahodová torta so snehom
Zdroj: Archív

150 g tuku na pečenie
150 g práškového cukru
150 g hrubej múky
4 vajcia
1 balíček vanilínového cukru
strúhaná kôra z 1 citróna
tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy
80 g jahodového džemu
600 g čerstvých jahôd

Sneh: 4 bielky
100 g kryštálového cukru
20 g mandľových lupienkov

Postup:

- Tuk na pečenie vyšľaháme v mise s cukrom na penu. Postupne do peny zašľaháme všetky žĺtky, vanilínový cukor, citrónovú kôru a múku. Bielky vyšľaháme na sneh, zapracujeme do cesta.

- Cesto vylejeme na vymastenú a múkou vysypanú formu a dáme do vyhriatej rúry upiecť doružova. Po upečení vyberieme a ešte teplý korpus potrieme jahodovým džemom. Jahody očistíme, nakrájame na menšie kúsky a rozložíme ich na vrch koláča.

- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne zamiešame cukor. Sneh preložíme na jahody a vrch posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme ešte na 5 minút do rúry a zapečieme. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť.