Ak patríte medzi ľudí, pre ktorých je víno súčasťou života, môžete vyskúšať ozvláštniť konzumáciu vína dekantáciou. Nie je najdôležitejšie aký tvar a štýl karafy použijete, či budete dekantovať víno červené alebo biele, prípadne či budete nádobu na dekantovanie nazývať dekanter alebo karafa. Najdôležitejšie je, že vám to pomôže objaviť novú dimenziu v aróme a chuti vína. Podávanie vína v karafe navodzuje jedinečnú atmosféru a súčasné dizajny karáf vás jednoducho uchvátia.

Vo firme Riedel, ktorá je výrobcom najrešpektovanejších pohárov na víno a dekantérov špičkovej kvality veria, že každé víno môže byť lepšie použitím karafy. Okrem času, ktorý strávi víno v karafe je dôležitý aj jej tvar, ktorý ovplyvňuje na akej ploche skla sa víno rozprestiera a taktiež na akú plochu vína pôsobí vzduch a kyslík v ňom. V neposlednom rade môže byť tvar karafy dôležitým na vytvorenie atmosféry pre konzumentov. V spojení s rituálom dekantovania a správnym kalichom – pohárom na víno, dokáže vytvoriť výborné prostredie na konzumáciu takého vznešeného nápoja akým je víno.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: WinePlanet.sk

„Dekantácia je rituál, pri ktorom sa víno prelieva do sklenej nádoby rôznych tvarov za účelom prevzdušnenia a oddelenia prípadného sedimentu vo víne. Prevzdušnenie vínu zvyčajne pomôže naplno prejaviť väčšie množstvo aróm a zjemniť zvieravé taníny, čím sa harmonizuje chuť. Na Slovensku má táto nádoba udomácnený názov karafa.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk a Corner & Co.

Aké tvary karáf vlastne existujú?

Azda najznámejší dizajn karafy je so širokou základňou, ktorá sa zužuje to úzkeho hrdla a úplné hore opäť trošku rozšíri. V dnešnej dobe nie je problém na trhu nájsť karafy rôznych tvarov a farieb vyrobených rôznymi technológiami s rôznych typov skla. Niektoré majú aj vrchnáky, iné zasa ozdobu z kamienkov, niektoré sú priam umeleckými dielami.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: WinePlanet.sk

Pre inšpiráciu nahliadnite do sveta dizajnových karáf spoločnosti Riedel.

Ktoré víno si vyžaduje použitie karafy

Ak by ste sa opýtali svetových someliérov ich názory sa zvyčajne trošku líšia. Niekedy v tom, aké víno je potrebné dekantovať, ale takmer vždy v tom, ako dlho je potrebné víno dekantovať. Keďže ale každému chutí niečo iné, je to vlastne v poriadku. Napriek tomu existuje odporúčanie, akým typom vína môže dekantácia pomôcť.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: WinePlanet.sk

Ťažké červené vína - V závislosti od výrobcu a ročníka sa dajú dekantovať od 60 minút až po 24 hodín. Výnimkou môžu byť staré červené vína, ktoré môžu byť veľmi citlivé na dekantáciu, v takomto prípade sa odporúča kontaktovať výrobcu, prípadne víno dekantovať, ale v pravidelných intervaloch hodnotiť jeho kvalitu.

Biele a ružové vína- Tieto vína sa vo všeobecnosti dekantujú iba v prípade, ak sú vyrobené technológiami s prístupom vzduchu. Odporúča sa výrazné kratšia dekantácia okolo 30 minút.

Šumivé vína - Šumivé vína sa dekantujú iba v ojedinelých prípadoch, keď je ich ,,vôňa zatvorená,, . Treba však myslieť na to, že šumivé vína potrebujú tvar karafy, ktorá dokáže uchovať jemnosť bublín.