Šišky

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

20 g droždia

soľ

300 ml mlieka

2 žĺtky

100 g masla

strúhaná kôra z 1 citróna

40 g kryštálového cukru

1 lyžica rumu

120 g marhuľového lekváru

40 g vanilínového cukru

múka na posypanie dosky

masť na vyprážanie

Postup:

- Múku ohrejeme a nastrúhame do nej citrónovú kôru. Potom pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku. Nakoniec pridáme rozpustené a mierne vychladnuté maslo, v ktorom sme rozšľahali žĺtky, cukor, soľ a rum. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť.

- Cesto zľahka vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na dve polovice. Z jednej polovice väčšou okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska. Na druhej polovici cesta rovnakou formičkou naznačíme kolieska. Do stredu každého naznačeného kolieska dáme lyžičku lekváru a zakryjeme vykrojeným kolieskom. Potom menšou okrúhlou formičkou vykrojíme šišky. Vykrojené šišky zakryjeme utierkou a necháme chvíľu podkysnúť.

- Vo veľkom hrnci rozpustíme masť a šišky v nej vyprážame z oboch strán. Ihneď po vypražení posypeme vanilínovým cukrom a necháme vychladnúť.