Šišky
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
20 g droždia
soľ
300 ml mlieka
2 žĺtky
100 g masla
strúhaná kôra z 1 citróna
40 g kryštálového cukru
1 lyžica rumu
120 g marhuľového lekváru
40 g vanilínového cukru
múka na posypanie dosky
masť na vyprážanie
Postup:
- Múku ohrejeme a nastrúhame do nej citrónovú kôru. Potom pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku. Nakoniec pridáme rozpustené a mierne vychladnuté maslo, v ktorom sme rozšľahali žĺtky, cukor, soľ a rum. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť.
- Cesto zľahka vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na dve polovice. Z jednej polovice väčšou okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska. Na druhej polovici cesta rovnakou formičkou naznačíme kolieska. Do stredu každého naznačeného kolieska dáme lyžičku lekváru a zakryjeme vykrojeným kolieskom. Potom menšou okrúhlou formičkou vykrojíme šišky. Vykrojené šišky zakryjeme utierkou a necháme chvíľu podkysnúť.
- Vo veľkom hrnci rozpustíme masť a šišky v nej vyprážame z oboch strán. Ihneď po vypražení posypeme vanilínovým cukrom a necháme vychladnúť.