Chlieb bez miesenia

3 hrnčeky hladkej múky, štvrť hrnčeka vlažnej vody, 1 lyžička sušeného droždia, 1 a pol lyžičky soli, 1 lyžička mletej rasce, pol hrnčeka lúpaných slnečnicových jadierok, múka na posypanie dosky, slnečnicové jadierka na posypanie

Postup:

Do misy preosejeme múku, pridáme droždie, soľ, rascu a slnečnicové jadierka. Pridáme vodu a zľahka premiešame tak, aby sa suroviny spojili. Misu zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 8 hodín.

Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát s hrúbkou 2 cm. Plát preložíme zo strán dovnútra na tretiny, potom zhora a zdola. Zakryjeme a necháme odpočinúť ďalších 30 minút.

Cesto potom preložíme do pekáča alebo misy z varného skla a vrch podľa chuti posypeme slnečnicovými jadierkami. Pekáč zakryjeme a na 30 minút vložíme do rúry vyhriatej na 230 stupňov Celzia. Potom odokryjeme a dopekáme ďalších 15 minút.