Whisky je alkoholický nápoj destilovaný prevažne z obilnín. Zreje v drevených sudoch, najčastejšie dubových. Chuť whisky ovplyvňuje pár hlavných faktorov, ako je zloženie resp. množstvo pridaných obilnín a doba zrenia v sudoch (zvyčajne od 3 cez 12 až po 18 rokov). Whisky nedozrievajú vo fľaši, iba v sudoch, takže za vek whisky označujeme čas medzi destilovaním a stáčaním do fliaš.

Teplota

Ideálna teplota podávanej whiskey by mala byť 18-20 stupňov. Nesmie byť chladená, pretože vtedy sa správne nerozvíjajú jej vône a chute. Preto by ste sa nemali riadiť spôsobom, akým whiskey pijú vo filmoch. S ľadom si totiž jej chuť určite nevychutnáte-

Riediť či nie?

Hovorí sa, že whiskey by sa mala piť zásadne čistá, nanajvýš zriedená obyčajnou vodou. Bežný pomer riedenia je 1:1, preto sú na správnom poháriku na whiskey dve rysky. Riediť ju však môžete podľa chuti a nálady

Správne poháre

Valcové poháre s ťažkým dnom sú síce veľmi populárne, na whiskey však nie príliš vhodné. Z takých pohárikov totiž aróma rýchlejšie vyprchá. Praví znalci pijú whiskey z pohára na stopke. V ňom má aróma dostatok miesta na rozvinutie a zostáva dlhšie vo vnútri poháriku