Bezvaječný orechový zákusok

Potrebujeme: 400 g hladkej múky
300 g kryštálového cukru
pol lyžičky sódy bikarbóny
3 lyžice kakaa
1 balíček vanilínového prášku
1 balíček prášku do pečiva
400 ml vody
3 lyžice octu
9 lyžíc oleja
tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Plnka: 250 g mletých vlašských orechov
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilínového cukru
6 lyžíc vody
250 g masla
pikantný džem na potretie
Poleva: 100 g čokoládovej polevy
70 g pokrmového tuku

Postup: V mise zmiešame všetky sypké suroviny na cesto. Za stáleho miešania k nim pridáme všetky tekuté suroviny, aby sa všetko dôkladne spojilo. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení vyberieme a korpus necháme vychladnúť na plechu.

Z cukru a vody uvaríme sirup, do ktorého primiešame orechy. Odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme na penu a postupne doň zapracujeme vychladnuté orechy. Vychladnutý koláč potrieme džemom. Navrch rovnomerne rozotrieme orechovú plnku.

V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme polevu spolu s tukom, odstavíme, necháme krátko vychladnúť a nalejeme navrch koláča. V chlade necháme stuhnúť a pred podávaním nakrájame na rezy alebo kocky.

Koláč sa dá upiecť aj bez vajec.
Koláč sa dá upiecť aj bez vajec.
Zdroj: Archív