Bylinkový chlieb v kvetináči

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

200 ml mlieka

1 kocka droždia (42 g)

2 menšie cibule

1 strúčik cesnaku

50 g masla

2 vajcia

kryštálový cukor

pol lyžičky soli

pol lyžičky fenikla

pol lyžičky rozmarínu

pol lyžičky levandule

muškátový oriešok

slnečnicové semená na posypanie

maslo na vymastenie kvetináčov

Postup:

Do hrnčeka s vlažným mliekom rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, premiešame a kvások necháme v teple vzísť.

Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. K múke pridáme kvások, vajcia, soľ, lyžicu cukru, najemno posekaný fenikel, rozmarín, levanduľu, štipku strúhaného muškátového orieška a spenenú cibuľu s cesnakom. Vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme asi 20 minút vykysnúť.

Cesto rozdelíme na dve polovice, ktoré dáme do vymastených kvetináčov (priemer 14 cm) a necháme ešte 15 minút kysnúť. Vrch bochníkov potrieme vodou a posypeme slnečnicovými semenami. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Upečené chleby necháme vychladnúť a potom vyklopíme z kvetináčov.