Bylinkový chlieb v kvetináči
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
200 ml mlieka
1 kocka droždia (42 g)
2 menšie cibule
1 strúčik cesnaku
50 g masla
2 vajcia
kryštálový cukor
pol lyžičky soli
pol lyžičky fenikla
pol lyžičky rozmarínu
pol lyžičky levandule
muškátový oriešok
slnečnicové semená na posypanie
maslo na vymastenie kvetináčov
Postup:
Do hrnčeka s vlažným mliekom rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, premiešame a kvások necháme v teple vzísť.
Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. K múke pridáme kvások, vajcia, soľ, lyžicu cukru, najemno posekaný fenikel, rozmarín, levanduľu, štipku strúhaného muškátového orieška a spenenú cibuľu s cesnakom. Vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme asi 20 minút vykysnúť.
Cesto rozdelíme na dve polovice, ktoré dáme do vymastených kvetináčov (priemer 14 cm) a necháme ešte 15 minút kysnúť. Vrch bochníkov potrieme vodou a posypeme slnečnicovými semenami. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Upečené chleby necháme vychladnúť a potom vyklopíme z kvetináčov.