Fašiangy sú obdobím vysmážaných sladkostí ako sú fánky, teda krapne, šišky, pampúchy, lievance. Možno aj preto, že zväčša vonku mrzne a mastné dobroty zahrejú a dodajú uzimenému človeku energiu. S diétou to síce nemá veľa spoločného, ale zase, veď nás potom čaká postenie, no nie?

Fánkové variácie

Na fánky existuje množstvo receptov. Nelíšia sa ani tak cestom, ako hlavne tvarom. Môžu to byť jednoduché obdĺžničky aj nápadné ružice obalené v cukre či  dokonca plnené vankúše tvarohom. So šiškami je to jednoduchšie. Tam je dôležité vybrať si hlavne obľúbený lekvár. Podľa našich receptov sa vám toto fašiangové pohostenie iste vydarí. 

ŠIŠKY

Potrebujete: 700 g polohrubej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 40 ml hnedého rumu, nastrúhaná kôra z 1 bio citróna, 80 g masla, 3 žĺtky, 400-450 ml vlažného mlieka, 100 g práškového cukru, štipka soli, olej na vyprážanie, 1 lyžica džemu podľa chuti, 3 bielky, 120 g krupicového cukru, práškový cukor na posypanie

Postup: Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami, s 80 g práškového cukru a rumom dopenista. Z droždia, 20 g práškového cukru, zo štipky soli a 150 ml vlažného mlieka pripravíme kvások. Do väčšej misy dáme preosiatu múku, nakysnutý kvások, vymiešané maslo so žĺtkami a nastrúhanú citrónovú kôru. Podľa potreby prilievame zvyšné vlažné mlieko, až kým nevypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a na teplom mieste ho necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na plát hrubý asi 1 cm a vykrojíme kolieska. Koncom varechy urobíme do každého kolieska jamku, prikryjeme a necháme asi 10 až 15 minút znova podkysnúť. V panvici alebo hrnci rozohrejeme olej a postupne šišky dávame do mierneho oleja najskôr jamkou dole, potom otočíme. Po vypražení ich dáme na papierovú utierku, aby sa odsal prebytočný tuk. Z bielkov a krupicového cukru ušľaháme vo vodnom kúpeli tuhý sneh. Do snehu pridáme džem a krátko prešľaháme. Vypražené šišky posypeme práškovým cukrom a podávame s bielkovou penou.

KRAPNE

Potrebujete: 3 žĺtky, štipka soli, 2 lyžice hnedého rumu, 200 g šľahačkovej smotany, polohrubá múka, bravčová masť na vyprážanie, práškový cukor a vanilínový cukor na posypanie

Postup: Žĺtky rozmiešame so smotanou, s rumom a so štipkou soli. Postupne pridávame toľko polohrubej múky, aby sme vypracovali hladké, tuhé cesto, ktoré sa dá vaľkať. Z vypracovaného cesta odoberáme malé kúsky, vyformujeme guľky a natenko rozvaľkáme do okrúhleho tvaru. Nožom cez prostriedok trochu narežeme. Krapne necháme na doske chvíľu zaschnúť a potom vyprážame v panvici na rozpálenej masti. Po vypražení necháme prebytočný tuk odkvapkať a teplé šišky posypeme práškovým alebo vanilínovým cukrom.