Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré sa fermentujú a sušia na slnku a potom sa opražia, aby sa rozvinula ich chuť. Pražené sa vylúpu a zomelú. Počas mletia sa v kakaových bôboch rozpúšťa tuk a vzniká tak horká a mastná kakaové hmota, ktorá je základom čokolády. Pravá čokoláda je teda horká a je vyrobená zmiešaním kakaovej hmoty a kakaového masla bez akýchkoľvek prídavkov iných rastlinných tukov, obsah kakaovej sušiny je najmenej 35%.

Mliečna čokoláda vzniká pridaním sušeného mlieka, obsah kakaovej sušiny je najmenej 25%. Biela čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, čokoládovú chuť jej dodáva iba kakaové maslo, ktorého musí byť najmenej 20%. Do všetkých čokolád sa tiež pridáva cukor.

Jedzte čokoládu - budete zdraví a šťastní

  • Čokoláda prospieva nášmu srdcu. U ľudí, ktorí pravidelne konzumujú čokoládu, sa znížilo riziko srdcových ochorení o 37%
  • Talianski vedci dokázali, že u ľudí, ktorí jedia veľa čokolády, je menší predpoklad vzniku demencie v starobe
  • Milovníci čokolády žijú dlhšie! Štúdie dokázali, že pravidelná konzumácia čokolády vám môže pridať aj niekoľko rokov života
  • Podľa štatistík je v krajinách, kde ľudia jedia veľa čokolády, viac nositeľov nobelovej ceny
  • Čokoláda zlepšuje náladu! Môže za to zvýšenie koncentrácie sérotonínu v mozgu. Okrem toho je čokoláda aj výborným afrodiziakom
  • Sladká pochúťka obsahuje viac ako 30% tuku, vrátane jej horkých variant
  • Takmer polovica svetovej produkcie čokolády sa skonzumuje v Európe, ďalšia polovica skončí v USA
  • Počas Valentína sa v USA predá takmer 30 miliónov kilogramov čokolády
  • Ženy skonzumujú priemerne dva krát viac čokolády ako muži