Keď sa v roku 1991 ocitla medzi finalistkami československej súťaže Miss, netušila, ako jej to zmení život. Z Kysúc sa presídlila do Prahy a vytvorila miesto, kde sa dlhé roky zbiehala smotánka. Dnes má ambíciu preraziť vo svete nutrikozmetiky. „Na slovenskom finále súťaže Miss som bola tretia alebo štvrtá, už ani neviem,“ vraví so smiechom stále krásna a noblesná Beáta. „No touto účasťou na Miss ČSFR moja životná cesta nabrala smer Praha. V tom čase bola totiž na Výstavišti storočná Česko-slovenská výstava a my – dvanásť finalistiek, sme boli súčasťou programu. A už som v Prahe ostala, vydala sa tam, priviedla na svet dve úžasné deti a vzápätí som sa veľmi rýchlo rozvádzala,“ zhrnie svoje začiatky v Prahe.

Rozvedená a bez práce

Ani po rozvode zo stovežatej nezutekala. „Rozvod bol náročný, ale nenapadlo mi z Prahy odísť. Nechápem, kde som vzala toľko sily a odvahy. Nemala som tam vtedy žiaden skvelý pracovný kontrakt, iba zlomené srdce, starosti po rozvode a dve malé deti. Veľmi mi však pomohla rodina, moji rodičia a brat,“ spomína Beáta, ktorá síce vyštudovala psychológiu a pedagogiku, ale v povolaní učiteľky ju neuplatnila. Využíva ju skôr vo svojich podnikateľských projektoch. „Rada sa obklopujem mladými ľuďmi, prinášajú mi do života kreatívny vietor a iný, nový pohľad na veci. Vždy ma to inšpiruje k tomu skĺbiť aj kontroverznú predstavu s klasickým základom a vznikajú z toho úžasné veci. V čase, keď som si potrebovala privyrobiť, som začala pracovať pre titul Time in Prague, v podlinke to bol titul pre ľudí s IQ – áno, trochu nadnesená a arogantná myšlienka, kde som mala editorsky pod sebou oblasť gastronómie.“

Beáta Baníková
Zdroj: Petr Jandera

Tam sa prvýkrát stretla s tým, ako funguje svet profesionálnej kuchyne. O dva roky nato už pomáhala otvárať sieť známych kaviarní Emporio café. „Mám v živote šťastie na správnych ľudí, prichádzajú mi do života tak nejako organicky, a keď sa na to pozriem v restrospektíve môjho života, tak to bola a je moja najväčšia škola. Aj v kontexte stretnutí, ktoré ma, naopak, dostali na čas veľmi dolu. Ale netrápim sa dlho, vyhodnotím, spracujem, na konci vždy poďakujem. Pár z nich, dnes už priateľov, ktorí mi prišli do života, mi taktiež výrazne pomohlo.“

Musela si požičať

V čase keď pričuchla ku gastroodvetviu, prišlo veľké rozhodnutie – mať vlastnú reštauráciu. Ku gastronómii mala vlastne vždy blízko, jej otec bol totiž šéfkuchár. „Z dnešného pohľadu totálny ,úlet‘,“ smeje sa Beáta. „Som veľký perfekcionista, detailista, všetko hrozne riešim, úroveň empatie a emócií je u mňa taktiež vysoká. Toto skĺbiť a mentálne ukočírovať bol riadny záťah, k tomu všetkému s malými deťmi po boku. Navyše, nemala som žiaden kapitál, žiadne veľké finančné zázemie. Pomohol mi jeden veľmi dobrý kamarát, ktorý mi tak dôveroval, že mi prvý kapitál na otvorenie vlastného podniku požičal. Išlo o sumy v jednotkách miliónov korún, takže som mala veľké šťastie,“ priznáva dnes už bývalá majiteľka vychytenej reštaurácie SOHO, ktorú mala šestnásť rokov.

Beáta vo svojej dnes už bývalej reštaurácii.
Zdroj: Instagram