Kvízy Ste zbehlí v slovenskej gastronómii? Ale nad piatou otázkou sa poriadne zapotíte!

Tanečnice a speváčky zo
známeho folklórneho súboru Detva
sa na slávnostné chvíle obliekajú
do vzácnych, vyše storočných
krojov. Dedia sa z pokolenia na
pokolenie. Preto, nedajbože, aby sa
počas prác v kuchyni zafúľali!
Foto: Matej Kalina

29.7. 16:00 S varením je to ako s umením, nie všetci to zvládnu. Ak vám to s vareškou v ruke nejde podľa predstáv, ešte stále môžete zvíťaziť aspoň v teoretickej rovine varenia.

Len do nich zahryznúť.

1/8 Pod akým menom poznáme rožteky z kysnutého cesta?

Uhliarske párance

2/8 Ako sa volá jedlo, ktoré kedysi bolo hlavným pokrmom drevorubačov a uhliarov?

Foto: archív J.Š., Dušan Křístek
V Zázrivej na Orave sa 20. júna 2015 konalo podujatie Ovčiarske obyčaje

3/8 Ktoré z nasledujúcich tvrdení o žinčici je pravdivé?

Archív

4/8 Poznáte, čo je hriatô?

Foto: tasr, Život
Diviačí guláš – bez húb to v tomto prípade skrátka nejde.

5/8 Ktorý guľáš je pravý a originálny slovenský?

„Na bryndzové halušky
patrí klasická biela
slanina. Žiadna anglická
či oravská! A nakoniec sa
nebojte porcie poliať horúcim
výpekom. Budú sa šmýkať,“
usmieva sa Miňo.

6/8 Z čoho sa vyrábajú originálne bryndzové halušky?

Foto: Lýdia Jušková, Matej Kalina
Skombinujte maslo s repkovým alebo slnečnicových olejom v pomere 2:1 pri potravinách, ktoré môžu vyžadovať trochu viac tepla, alebo dlhšiu dobu pečenia. Týmto spôsobom dostanete chuť masla do jedla, bez toho, aby ste ho spálili. Len, aby ste vedeli, jedla lyžica masla má zhruba 100 kalórií, 11 g tuku a 7 g nasýtených tukov. 

7/8 Viete, čo je to chudobnica?

Voňavý vánok – Brusnicový píling vám nádherne vyživí a prevonia pokožku.
Potrebujeme: 1/2 šálky čerstvých alebo sušených brusníc, 1/2 šálky cukru, 1/2 šálky kokosového oleja, 1 veľká zaváraninová fľaša
Postup: Brusnice rozmixujeme v mixéri. Kokosový olej ohrejeme na 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre, pridáme k brusniciam a primiešame cukor. Naplníme zaváraninovú fľašu. Píling vydrží približne 3-4 týždne, ak sa začnú čiastočky oddeľovať, jednoducho premiešame.

8/8 Čo je to ďumbier?

Foto: archív, Pinterest
Hrať znova Ďalšie kvízy

Video