Šípky sú ideálna zdravá surovina. Rastú doslova všade, nedá na pomýliť si ich s inou rastlinou, sú plné vitamínov, dobre chutia, majú všestranné využitie. Mnohých ľudí však odrádza, že ich treba prácne čistiť a vyberať drobné semienka, pokryté pichľavými chĺpkami. Nie vždy je to však potrebné.

Plátenko to vyrieši

Šípky nemusíte zbavovať semienok ani v kuchyni. Stačí ich narušiť a po uvarení či vylúhovaní prepasírovať alebo precediť cez plátenko. Vyskúšajte napríklad šípkový sirup, ktorý môžete použiť do malinovky, alebo na osladenie čaju.

Kilo čerstvých umytých šípok treba nahrubo posekať, napríklad v mixéri, zaliať litrom a pol prevarenej a vychladnutej vody a nechať 24 hodín lúhovať v chladničke. Druhý deň zahrejte, ale nenechajte zovrieť, aby sa nezničil vitamín C. Keď dosiahnete teplotu horúceho čaju, preceďte cez jemné sitko, ideálne vystlané plátnom, aby sa zachytili chĺpky. Potom vmiešajte kilo a pol kryštálového cukru, päť lyžíc medu a nechajte rozpustiť. Nakoniec pridajte šťavu z citróna a pomaranča a prelejte cez husté sitko do fliaš. Po vychladnutí skladujte v chladničke.

Šípková pasta

Použijeme mäkké šípky. Zbavíme ich stopiek, ale inak ich celé dáme na 24 hodín do mrazničky. Necháme miere povoliť, každú šípku pevne stisneme a vytlačíme dreň bez semienok. Zmiešame ju s práškovým cukrom a necháme stuhnúť v chladničke. Používame na zlepovanie koláčikov, alebo na hrianky.

Šípkový likér
Pol kila narušených šípok zalejeme 1,5 litrom vodky, pridáme kus celej škorice, klinček a pomarančovú kôru. Šípky necháme macerovať 10 až 14 dní, scedíme cez plátenko. Dve lyžice kryštálového cukru dáme do 150 až 200 ml vody a uvaríme sirup. Keď vychladne, pridáme ho do macerátu a likér nalejeme do karafy. Je dobré nechať ho odležať.