Trnky majú veľa liečivých účinkov. Zdravá je celá rastlina, od bielych kvetov cez kôru až po modré plody, ktoré práve teraz majú svoju sezónu. Ideálne je zbierať ich po prvých mrazíkoch, ktoré potlačia trpkú chuť. Plody môžete konzumovať čerstvé, odšťavovať ich alebo si z nich robiť čaj, marmeládu, likér či víno. Odvar z kôry kríka znižuje teplotu pri horúčke. A nevyhadzujte ani kôstky. Po usušení poslúžia ako náplň ohrievacích vankúšikov.

Modrý útok

Modré trnky obsahujú množstvo antibakteriálnych látok, ktoré útočia na baktérie a vírusy spôsobujúce bolesť hrdla, kašeľ, angínu i nachladnutie. Oceníte to v čase viróz. Pri bolestiach hrdla môžete napríklad kloktať čerstvú šťavu zo zrelých bobúľ.

Trnková šťava podporí aj trávenie, zmierni zápchu a nadúvanie a prečistí obličky. Pre flavonoidy vrátane kvercetínu sú trnky prospešné srdcu. Znižujú riziko srdcových ochorení, ako je kardiomyopatia, srdcový infarkt a srdcové zlyhanie. Dokonca zabraňujú rastu rakovinových buniek a znižujú ich množenie. Trnka obsahuje rutín, jednu z hlavných zlúčenín, ktorá pomáha pri detoxikácii.

Vyskúšajte

Vankúšik na koliky

Do bavlnenej alebo ľanovej obliečky dáme trnkové kôstky a zašijeme. Vankúšik na chvíľu vložíme do rozohriatej rúry a pri bolení brucha prikladáme. Môžeme použiť aj pri brušných kolikách bábätiek.

Trnky v mede

Trnky umyjeme a rozložíme na utierku, aby oschli. Suché ukladáme po trojcentimetrových vrstvách do zaváracieho pohára, zalejeme medom a zopakujeme. Vrstvíme do trištvrte pohára. Necháme hodinu odstáť, jemne premiešame, zakryjeme plátenkom a necháme stáť pri izbovej teplote 3 – 6 týždňov. Každý deň premiešame. V pohári prebehne mierne alkoholické kvasenie a z ovocia sa oddelí šťava. Tekutú medovinu zlejeme do tmavých fliaš a ovocie (aj s trochou tekutiny) uskladníme do zaváracích pohárov a uzavrieme viečkami, aby nevyschlo. Pijeme ju denne nalačno pol deci, ovocie môžeme použiť namiesto sladkostí.

Trnkový čaj

Potrebujete  2 lyžice čerstvých alebo sušených trniek, 3 dcl vody. Trnky vložte do hrnca, zalejte vodou a priveďte k varu, pričom varte približne sedem minút. Čaj sceďte a vlažný oslaďte medom. Môžete použiť aj ten trnkový. Pite dva razy denne pred jedlom pri nádche, chrípke, hnačke a redukčnej diéte.

Trnkový kompót
Potrebujete: 1 kg trniek, 750 g kryštálového cukru, 7 g kyseliny citrónovej, 1 l prevarenej vody, klinčeky, škoricu podľa chuti

Pripravte si nálev z cukru, kyseliny citrónovej a vody. Trnky dajte do pohára, pridajte koreniny, zalejte a sterilizujte pri teplote približne 80 °C tridsať až štyridsať minút. 

Lekvár z trniek
Potrebujete: 1 kg trniek, 750 g kryštálového cukru, štvrť litra vody

Zrelé umyté trnky zalejte vodou a za stáleho miešania priveďte k varu. Keď sú úplne rozvarené, prepasírujte ich cez husté sito alebo čistú gázu. Pridajte cukor a varte až do zhustnutia. Stále miešajte. Lekvárom naplňte zaváracie poháre a po uzavretí ich obráťte hore dnom.

Likér na trávenie
Potrebujete: 2 hrnčeky pomliaždených trniek, 2 šálky medu, 6 klinčekov, 1 lyžičku škorice, badián, po pol lyžičke podrvených feniklových semienok, anízových semienok a strúhaného zázvoru, 1 liter domácej pálenky

Všetky prísady zmiešame. Zalejeme pálenkou a necháme na teplom mieste 14 dní lúhovať. Každý deň potrasieme, aby sa do likéru uvoľnili liečivé látky. Potom precedíme, likér zlejeme do fľaše a príležitostne podávame.

Trnkové víno na posilnenie imunity a organizmu
Potrebujeme: 2 šálky prezretých trnkových plodov, 1 liter kvalitného červeného vína, 6 podrvených klinčekov, pol lyžičky škorice, 4 podrvené badiány

Trnky popučíme. Suroviny zmiešame, zalejeme vínom a podobne ako pri likéri necháme 14 dní lúhovať. Denne potrasieme. Precedíme, nalejeme do sklenenej fľaše a uložíme do chladničky. Podávame raz do týždňa nalačno.