Jedlá, ktoré bežne jeme, nie sú ani zďaleka vyvážené. V miske šiestich chutí je preto skombinovaná sladká, slaná, kyslá, horká, trpká a pálivá chuť. Zaručí to v tele harmóniu, navyše, správne ochutená miska je veľmi chutná. Treba však dodržať odporúčanie ajurvédy a nezjesť naraz viac než jednu až dve lyžice. Dobré je dbať na radu, že jesť sa má maximálne tri razy denne.

Význam chutí

V našej kultúre to preháňame so sladkou či slanou chuťou, naopak, na trpkú chuť sa zabúda. Nie je to správne, lebo horké taníny posilňujú imunitný systém, majú protizápalové a antimikrobiálne účinky, zvyšujú absorpciu vitamínu C, znižujú hladinu cholesterolu, krvný tlak a riziko vzniku nádorov.

Jednoducho, každá chuť má svoj význam. Sladká a slaná zvyšuje tvorbu slín a zásadité sekrécie v žalúdku. Kyslá chuť podporuje tvorbu kyseliny a žlče v tráviacom procese, hlavne v tenkom čreve. Pálivá, horká a trpká chuť zohrávajú dôležitú rolu pri poslednom štádiu trávenia v hrubom čreve.

Všetky tieto chute sú práve zastúpené v miske 6 chutí. Ponúkame vám základný recept, s ktorým môžete experimentovať.

Ako na to: 1 lyžicu ghí masla rozpustíme, pridáme pol lyžičky horčičných semienok a rasce. Chvíľu opražíme a pridáme na kocky nakrájané avokádo, ktoré môžeme nahradiť jablkom. Zasa chvíľku opekáme, potom primiešame 1 až 2 lyžičky himalájskej soli, 2 – 3 lyžičky trstinového cukru, šťavu z 1 citróna alebo limetky, čili papričku alebo sušené čili, kurkumu a asa foetidu. Tresne pred dokončením pridáme trošku vody, zmes má mať kašovitú konzistenciu. 

Kde ich hľadať?

Sladká – ovocný, mliečny, trstinový cukor, med, javorový cukor a škroby z obilnín či zo zemiakov

Slaná – morská soľ, kamenná soľ a morské riasy

Kyslá – fermentované potraviny, citrusy, väčšina bobúľ, kyslé slivky, čerešne, jablko, ananás, zo zeleniny paradajky, špenát, mangold, rebarbora

Pálivá – štipľavé korenie (zázvor, kajenské korenie, kardamóm, mäta atď.)

Horká – byliny ako horec, púpava, golden seal. Potraviny, ktoré obsahujú taníny, sú napríklad horká čokoláda, škorica, klinčeky, šalvia, tymian, trnky, čučoriedky, červená fazuľa atď.
Liečivý vplyv chutí

 

Ako chute pôsobia

Sladká – harmonizuje myseľ a dodáva pocit spokojnosti, upokojuje.

Slaná – upokojuje nervy a uvoľňuje napätie. V malých množstvách stimuluje trávenie, v miernych množstvách preháňa.

Kyslá – uvoľňuje vetry, hasí smäd, prebúdza zmysly, podporuje cirkuláciu krvi a posilňuje srdce.

Pálivá – uvoľňuje bolesti nervov a svalovú tenziu, podporuje potenie, zlepšuje metabolizmus, podporuje všetky orgánové funkcie a potláča pocity chladu. Zlepšuje cirkuláciu, rozpúšťa krvné zrazeniny.

Horká – je to antibiotikum a antiseptikum, čistí myseľ a emócie. V malých množstvách stimuluje trávenie, pomáha tráviť cukor a tuk.

Trpká – trpká chuť zastavuje krvácanie, nadmerné potenie, hnačku, podporuje liečenie kože a mäkkého tkaniva. Je vykašliavajúca a podporuje močenie.


  Priveľa sladkej chuti poškodzuje slezinu a pankreas a môže spôsobiť hypoglykémiu alebo diabetes.

 Priveľa slanej chuti poškodzuje obličky a môže viesť k opuchom, hypertenzii alebo obličkovým kameňom.

 Priveľa kyslej chuti poškodzuje žalúdok, spôsobuje prekyslenie.

 Priveľa pálivej chuti poškodzuje a vysušuje pľúca a môže spôsobiť suchý kašeľ alebo krvácanie z pľúc. Priveľa horkej chuti poškodzuje srdce a môže spôsobiť anémiu, nízky tlak a nespavosť.

 Priveľa horkej a trpkej chuti poškodzuje hrubé črevo, tvorí plyny, nafukovanie a zápchu.
 

Vlastné ghí maslo

Staré známe slovenské prepustené maslo je základom ajurvédskej kuchyne. Je veľmi zdravé, používa sa aj na liečenie. V kuchyni oceníte, že sa neprepaľuje. Netreba ho skladovať ani v chladničke.

Vyrobiť si ho môžete aj sami. Pri nízkej teplote roztopíme kocku kvalitného nesoleného masla a necháme pomaly prebublávať. Lyžicou priebežne odstraňujeme bielu penu. Ak usadeniny na dne zhnednú, maslo odstavíme. Keď trochu vychladne, to, čo zostane na povrchu, vyhodíme a maslo precedíme cez gázu. Prelejeme ho do skleneného pohára a otvorené necháme vychladnúť.

Čertovo lajno

Aj táto zvláštna ingrediencia patrí do misky šiestich chutí. Hovorí sa tak živici z rastliny ferula asa smradľavá (Ferula asa foetida). Pomenovanie dostala pre intenzívnu štipľavú cesnakovo-cibuľovú vôňu. Mletá na prášok sa využíva v ajurvéde ako korenina. Veľmi dobre sa však hodí napríklad k vyprážanému alebo ku grilovanému mäsu.