Pikantná slaná torta

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky
125 g tuku na pečenie (Hera)
50 ml vody
soľ
1 žĺtok

Plnka:20 g masla
6 vajec
20 g hladkej múky
mleté čierne korenie
250 ml smotany na šľahanie
300 g syra s modrou plesňou
100 g vlašských orechov
250 ml mlieka
1 lyžica kremžskej horčice
petržlenová vňať

Postup:

- Múku zmiešame s tukom, vodou, so soľou a žĺtkom na hladké cesto. Vyložíme ním dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme 20 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.

- Orechy pomelieme a zmiešame s postrúhaným syrom. Z masla a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú rozriedime mliekom. Primiešame orechovo-syrovú zmes, šľahačku a rozšľahané vajcia. Ochutíme horčicou, soľou a korením. Nakoniec do zmesi primiešame nasekanú petržlenovú vňať.

- Syrovú zmes nalejeme na predpečený korpus a vložíme späť do rúry. Pečieme ďalších 25 až 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, odstránime obruč a nakrájame.

Pikantná slaná torta
Pikantná slaná torta
Zdroj: Archív