Plnený kysnutý koláč

Plnený kysnutý koláč
Zdroj: Archív

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, 100 g kryštálového cukru, 200 ml mlieka, 80 g masla, 1 vajce, štipka soli, 125 g slivkového lekváru, 50 g nasekaných mandlí, polohrubá múka na posypanie dosky, tuk na vymastenie plechu

Postup:

Múku preosejeme do misy. Do stredu urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme vlažným mliekom. Necháme 15 minút odstáť. Potom pridáme zvyšný cukor, nakrájané maslo, vajce a soľ. Všetko dôkladne premiesime na hladké cesto. Misu zakryjeme a cesto necháme na teplom mieste kysnúť ďalších 30 minút.

Vykysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske a rozvaľkáme na obdĺžnik so stranami 28 a 24 cm. Obdĺžnik pozdĺžne rozkrojíme na tri rovnaké diely. Stredný pruh potrieme lekvárom a posypeme mandľami.

Oba krajné pruhy nakrájame pozdĺžne na tretiny, spletieme do vrkočov a položíme navrch stredného pásu. Koláč opatrne preložíme na vymastený plech. Pečieme približne 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť.