Závin s mäsovou plnkou

Závin s mäsovou plnkou
Zdroj: Archív NMH

5 bielkov, 4 žĺtky, 90 g hrubej múky, pol lyžičky soli, pol lyžičky vegety, pol balíčka prášku do pečiva

tuk na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie plechu, 40 g strúhaného tvrdého syra na posypanie

Plnka: 500 g pečeného bravčového mäsa, 1 žĺtok, 1 lyžička horčice, 1 vajce natvrdo, mleté čierne korenie

,soľ, pažítka, 2 lyžice horúcej vody

Postup: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Opatrne doň zamiešame žĺtky a múku zmiešanú so soľou, s vegetou a s práškom do pečiva. Cesto rovnomerne rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný papier na pečenie v plechu a vo vyhriatej rúre rýchlo upečieme. Upečené mäso zomelieme, pridáme k nemu žĺtok, horčicu, uvarené a nasekané vajce a premiešame. Dochutíme korením, soľou a pažítkou. Nakoniec pridáme horúcu vodu a všetko vyšľaháme na penu. Trochu peny odložíme nabok. Upečený korpus vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Potom ho potrieme väčšinou plnky a pomocou papiera zvinieme do rolády. Papier odstránime. Nakoniec závin zvonka potrieme zvyšnou plnkou a posypeme strúhaným syrom. Podávame buď teplý, alebo studený.