Simona Frantová Už deväť rokov pripravuje reportáže zo sveta kultúry a prináša zaujímavé rozhovory s umelcami. Zdá sa, že aktuálne prijala novú výzvu vyskúšať si opäť niečo z iného súdka. Od 29. novembra bude divákov TA3 sprevádzať sériou dokumentov Chutné Česko. Do ktorých končín nášho suseda sa s kamerou pozrela?
„Chutné Česko bolo príjemným spestrením mojej doterajšej práce. Stretli sme sa vynikajúci tím kolegov – kameramani Tomáš Galambos, Ivan Popelár a strihač Peter Hudák, ktorí do dokumentov priniesli svoje nápady a kreativitu. Nakrúcať sme začali v Olomouckom kraji a pokračovali južnou a východnou Moravou, a nakoniec sme spoznali krásy južných Čiech. Videli sme romantické hrady a zámky, kultúrne pamiatky, historické monumenty, prírodné krásy, jaskyne, múzeá a tiež zaujímavé výstavy. Regióny Čiech a Moravy toho ponúkajú naozaj veľa, stačí si len vybrať,“ priblížila moderátorka.
Okúsila frgále
Simonu potešilo okrem iného aj to, že súčasťou dokumentárneho cyklu bude aj gastronómia. „Veľmi rada varím. Česko je aj o kvalitnom víne a pive. Južné Čechy majú napríklad jeden z najväčších pivovarov, kde sme sa boli tiež pozrieť. V rámci regiónov sme mali možnosť zoznámiť sa so špecialitami a nahliadnuť do tajomstva českej kuchyne. Šéfkuchári priamo pred nami pripravovali rôzne tradičné recepty a ja som im pri tom pomáhala, alebo skôr zavadzala. Bola to veľmi milá skúsenosť. Verím, že inšpirujeme aj našich divákov,“ priznala s úsmevom.
Priniesla si z českých regiónov aj nejaký zaujímavý recept? „Priniesla som si ich niekoľko, pretože - čo región, to iný recept. Vyskúšala som si, ako sa robí špargľová panna cotta, ako sa pripravuje tatarák z olomouckých tvarôžkov. Klasický tatarák z mäsa alebo lososa poznám, ale o tomto som nikdy predtým ani len nepočula. Je to naozaj zaujímavá chuť, ale asi si na ňu treba aj zvyknúť. Najviac ma však inšpirovali frgále, u nás známe ako moravské koláče, aj keď to nie je úplne presný názov. Tento recept sa mi veľmi páčil a určite si nájdem čas vyskúšať ho aj doma. Neviem, či sa mi podarí tak dobre ako s pani kuchárkou, ale verím, že áno,“ dodala Frantová. Celý rozhovor nájdete tu.
Ako sa jej páčilo a čo všetko vám spolu so štábom ukáže, si môžete pozrieť na TA3 už od 29. novembra v sérii dokumentov Chutné Česko.