Vypaľovanie horákom, vyrezávanie koreňov nožom a v krajných prípadoch agresívny postrek herbicídom. Ľudia bojujú s burinou v trávniku rôzne, niektorí, ako napríklad Martin Nikodým, ju zaradili na svoj jedálny lístok. Čo moderátorovi chutí najviac?
„Pred siedmimi-ôsmimi rokmi som sa začal venovať zeleným smoothies. Vtedy som to objavil ako obohatenie stravy a ako prísun vlákniny,“ hovorí Martin, ktorý sa rozhodol v tejto oblasti vzdelať a nabrať čo najviac informácií. Siahol preto po dostupnej literatúre.
„Prečítal som si knižku od Victorie Boutenko a od jej syna Sergeja, ktorý napísal, že všade okolo nás rastú dostupné rastliny a prežívajú v tých najnáročnejších podmienkach. Sú to buriny,“ vysvetľuje Nikodým dôvod, prečo začal poškuľovať po flóre väčšinou vyvrhnutej na okraj ľudského záujmu. On v takomto prístupe vidí obrovskú chybu a vyzýva na jej konzumáciu.
„Keď buriny dokážu prežiť v najnáročnejších podmienkach, tak to znamená, že majú v sebe nejaký gén toho prežitia. Takže keby sme konzumovali ich energiu, mohlo by nás to nejakým spôsobom posilniť,“ dodáva nový kormidelník markizáckej šou Tvoja tvár znie povedome.
„Prirodzene sa snažím v živote rásť, aj osobnostne, a tak vnímam aj stravu, ktorá je súčasťou nášho bytia. Keď som prestal jesť mäso a vyradil som ho zo svojho života, hľadal som, čo ďalej, kam sa posunúť. A zelená strava je fajn,“ pochvaľuje si burinu na tanieri.
Medzi jeho top tri bylinky patrí hviezdica prostredná, portulaka zeleninová a najmä púpava lekárska.