Profesora Hričovského môžeme s čistým svedomím pasovať za záhradkársku SuperStar. Pomológa, ktorý vystupuje v programe RTVS Farmárska revue, či v jojkárskej šou Nová záhrada, by si vo svojej zelenej oáze želal každý kutil.

Poradí pri strihaní stromčekov, odporučí, aká odroda je vhodná do klimatických podmienok, ale i otcovsky pokarhá, keď v jedálničku chýba ovocie. Šarm zaujímalo, čo uznávaný vedec skrýva vo svojej záhrade.

Milované ríbezle

Ivan Hričovský býva v Ivanke pri Dunaji neďaleko Bratislavy, ale jeho korene siahajú do Žilinského kraja. „Pochádzam z piatich detí. Skončil som gymnázium, a potom vysokú školu v Brne,“ povedal nám profesor, ktorý je miláčikom odborných televíznych relácií a časopisov. Vzor našiel v najbližšom okolí.

„Otec bol síce robotníkom na železnici, ale mal peknú záhradu, čo ma motivovalo. Učil som sa najskôr na hruškách, jabloniach. Viedol ma k tomu a už ako šesťročný som sa staral o včely,“ hovorí Hričovský, ktorého najobľúbenejším ovocným druhom zostala jabloň.

Paradoxne svoju odbornú kariéru zasvätil čiernemu ríbezliu. „Jeho šľachtenie trvá dlho. Robí sa to cez peľ, kríži sa, izoluje a potom sa nová odroda vyvíja roky,“ poučil nás špecialista, ktorý sa podieľal na vyšľachtení obľúbenej odrody Otelo.

Hričovský pôsobil na Liptove, zakladal plantáže v Okoličnom, robil riaditeľa výskumu v Bojniciach a potom dvadsať rokov učil na univerzite v Nitre. „Robil som výskum, výrobu, šľachtenie a učil som. To robí málo ľudí,“ hovorí.

Pokračovanie na nasledujúcej strane.