Vtedajšia Slovenská televízia správu o konci relácie okamžite dementovala a divákov upokojovala, že si budú môcť herečku zo SND, ktorá aj za sporákom predvádzala extra chutné divadlo, zapínať naďalej. Kamila Magálová a jej recepty boli totiž často úspešnejšie ako niektoré prime-timové programy. No a Tajomstvo mojej kuchyne si nepustili diváci dodnes.

Anketa

Pozerali ste reláciu Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou?

Tento rok to však Kamila Magálová myslí so skončením vážne. Len pred pár dňami natočila posledný 438. diel a relácia zažíva zemetrasenie – nezameniteľnú herečku, ktorá varila s českým kuchárom s michelinovskou hviezdou, Pavlom Pospíšilom (76), zamenili tvorcovia za speváka Roba Pappa a kuchára, ktorý varil v michelinovských reštauráciách, Gaba Kocáka.

Prečo končí?

Z prostredia televízie sme sa dozvedeli, že o odchode z relácie uvažovala herečka už dlhší čas. Nebolo to rozhodnutie z večera do rána. „Po úžasných jedenástich rokoch so mojím skvelým ,parťákom‘ Pavlom Pospíšilom som sa rozhodla s ťažkým srdcom ukončiť svoje pôsobenie v tejto úspešnej relácii. Predovšetkým kvôli tomu, že Pavel pre svoj zdravotný stav už rok nemohol točiť, a následne, keď prišla pandémia, nemohol lietať, keďže žije v Nemecku. Boli sme ako dvojičky, ktoré si rozumeli ľudsky, kamarátsky a hlavne nás spájal spoločný humor. A toto všetko mi začalo chýbať, hlavne jeho osobnosť,“ vysvetlila svoje dôvody s tým, že diváci jej budú chýbať. A ona im.

Tajomstvo mojej kuchyne milovala.
Zdroj: Matej Kalina

„Myslím, že diváci si Tajomstvo mojej kuchyne obľúbili najmä preto, lebo som gazdinka, žena od sporáku. Že som jedna z nich,“ povedala Jánovi Štrasserovi v knihe Kamila Magálová – Do voza aj do koča. Skonštatovala, že zahrala vyše sto rolí v divadle, vo filme, ale ako kuchárka v televízii má určite najviac vďačných divákov.

Aj si zahreší

Hoci je skvelou kuchárkou, nehrá sa na dokonalú. Pre portál pravda.sk napríklad priznala, že počas nakrúcania relácie nie vždy všetko vyšlo jej alebo hosťom: „Niekedy sa napríklad smotana, keď je v tom teple, jednoducho nedá vyšľahať. Našťastie sa to dá zopakovať.“

V priebehu dvoch dní sa raz do mesiaca vyrábali štyri časti relácie od ôsmej rána do ôsmej večera. „Je to síce makačka, ale keď sa niečo nepodarí, môžeme ísť odznova, aby bol výsledok perfektný.".

Ján Štrasser ju zasa vo svojej knihe nachytal na tom, že si aj zahreší. Keď totiž povedala, že ľudia majú radi relácie o varení preto, že v nich nie je násilie a vulgárnosti, opýtal sa jej, či naozaj nehreší, keď sa popáli o panvicu. „A ešte ako! Ale to sa vystrihne,“ priznala herečka, ktorej poznávacím znamením je aj nákazlivý smiech.

Hosťovala u Vačkovej

Kamila Magálová v relácii používala aj recepty svojej omamy, ktorá ju vychovala a vďaka nej má k vareniu a pečeniu vzťah.

Málokto možno vie, že televíznou kuchárskou ikonou sa stala tak trochu vďaka náhode. Ktovie, či by vzniklo Tajomstvo mojej kuchyne, keby sa Kamila Magálová neobjavila ako hosť v kulinárskej relácii, ktorú moderovala herečka Zuzana Vačková.

Režisérke relácie Kataríne Ďurovičovej sa vtedy pečenie známej hostky veľmi páčilo a aj jej mame sa vraj pri pohľade na hviezdu SND zbiehali sliny. Keď Vačkovej relácia zanikla, oslovila práve Kamilu Magálovú. A už ju nepustila. Až doteraz... Argument, že bez charizmatického Pavla Pospíšila nemôže herečka ďalej v kuchyni fungovať, je skrátka nepriestrelný.

Aj on o nej vždy spieval iba chvály a považuje ju za blízku kamarátku s rovnakou krvnou skupinou.

Ani jeden z nich nemá problém nahlas povedať, čo si myslí. Keď sa šéfkuchára, rodáka zo Zlína, napríklad opýtali, či už jedol v pražskej reštaurácii Field, ktorá má ako jediná v Česku michelinovskú hviezdu, odpovedal, že nie a ani tam jesť nebude. Prečo?

„Lebo keď je v jedálnom lístku sušená hovädzia pečeň nastrúhaná k jedlu, ktoré sa ani nedá vysloviť, tak ma to nezaujíma. Som konzervatívny jedák. Ak mi chcú naservírovať jahňaciu kotletu, mala by mať kosť a malo by to byť krásne doružova upečené mäso, nie nejaký nákyp. Prinesú nejakú vec na tanieri a vôbec neviete, čo ste dostali...“ povedal nedávno pre PLUS 7 DNÍ.

Pellegriniho obvinenie

S iróniou vie narábať aj herečka. Na ilustráciu môžeme použiť nekulinársku, ale tiež aktuálnu kauzu, ktorá v súvislosti s jej menom vznikla, a tak smútok nad nedávnym nakrúcaním poslednej klapky Tajomstva mojej kuchyne vystriedal hnev. Tlak jej riadne zdvihol Peter Pellegrini. Čo sa stalo?

Kamila Magálová sa totiž spolu s ďalšími osobnosťami zapojila do vakcinačnej kampane Vakcína je sloboda, ktorú spustilo ministerstvo zdravotníctva v rámci boja s COVID-19, a natočila spot s vyjadrením, že sa chce dať zaočkovať. Kampaň skritizoval Pellegrini v relácii RTVS O 5 minút 12. Rešpektovaná herečka mu poslala verejný odkaz.

Je to už za čiarou

„Dnes som si na RTVS vypočula slová pána Pellegriniho, ktorý sa obul do očkovacej kampane Vakcína je sloboda, do ktorej oslovili aj mňa. Neváhala som ani chvíľu, lebo zaočkovať sa určite chcem. Preto som dala svoje rozhodnutie aj verejne najavo. Pán Pellegrini nás nazval ,hviezdičkami‘, čo je pri mojom veku trochu smiešne a možno aj za čiarou. Zrejme ma dávno nevidel, keďže ja v operetách neúčinkujem. Ale čo ma pobúrilo, bolo to, keď tvrdil, ževraj sme za to dostali honorár a boli prednostne zaočkovaní. Je to nehorázne klamstvo, všetci sme to robili bez nároku na honorár. Napriek môjmu veku ešte nie som zaočkovaná. Počkám si, kým príde na mňa rad,“ prízvukovala.

Pre Kamilu Magálovú je varenie relax, ktorý jej pomáha, keď rieši niečo závažné alebo „depku“. „Idem so psami na dlhú prechádzku a potom vrazím do kuchyne a niečo navarím alebo napečiem. Aj keď práve netreba. Vždy to mám komu dať,“ priznala. Politik ju teraz do depresie určite nevohnal, ale je možné, že po jeho slovách vypustila paru a upiekla famózny koláč...